Onverantwoorde uitbreiding gemeentehuis Altena

ChristenUnie (1080 x 540 px) (5).png
Anne cuprofiel.jpg
Door Anne Duizer, ChristenUnie Altena op 30 september 2024 om 20:39

Onverantwoorde uitbreiding gemeentehuis Altena

Afgelopen week heeft de raad ingestemd met een veel te dure uitbreiding van het gemeentehuis In Almkerk. En door het gekonkel van de coalitiepartijen is er nu ook geen duidelijk eindbeeld of totaalbudget waardoor er wel wordt begonnen met de bouw terwijl we totaal niet weten waar dit gaat eindigen. Terwijl er goede alternatieven zijn.

Een jaar geleden heeft het college een aantal varianten voorgelegd aan de gemeenteraad voor de benodigde uitbreiding van de huisvesting voor ambtenaren. In dat variantenonderzoek leek uitbreiding van het gemeentehuis in Almkerk de beste optie. De ChristenUnie heeft toen al aangegeven dat wij twijfels hadden bij het onderzoek en hebben ervoor gepleit om ook te kijken naar behoud en renovatie van De Werf in Woudrichem. Dit voorstel werd destijds vrijwel unaniem door de raad gesteund. Nu, een jaar later, blijkt het onderzoek van een jaar geleden niet te kloppen. De uitbreiding in Almkerk wordt bijna twee keer zo duur. Dus? Terugvallen op plan b, opknappen van de Werf in Woudrichem? De wethouder bleek de oproep van de raad genegeerd te hebben! Er was geen plan b. En hij was ook niet van plan een plan b aan te leveren.
De meeste politieke partijen vonden dat de verdubbeling van de kosten voor de uitbreiding van het gemeentehuis -in een tijd waarin de gemeente geld te kort komt- niet kunnen, alleen Altena Lokaal ziet geen bezwaar. Maar wat schets onze verbazing? Niet alleen Altena Lokaal maar ook de andere coalitiepartijen (CDA, Progressief Altena en SGP) gingen akkoord met de opdracht voor het casco bouwen terwijl pas later de opdracht wordt verstrekt voor de afwerking. Dit alles met de toezegging vanuit het college dat de wethouder gaat zoeken naar mogelijkheden om 10% te bezuinigen... we weten natuurlijk allemaal hoe dat gaat aflopen: Die bezuinigingen blijken straks niet haalbaar, maar we kunnen niet meer terug, want het casco staat er al.
De wethouder heeft nu toestemming om voor 9 miljoen het casco te bouwen (originele budget was 7 miljoen voor de totale bouw!) terwijl niet is gedefinieerd wat we onder casco verstaan met een bedrag dat uit de lucht is gegrepen. Kortom, alle ingrediënten voor een financieel debacle. Dan hebben we over een jaar of twee een prachtig duur gemeentehuis vol met ambtenaren die naar de burgers steeds vaker nee moeten verkopen omdat er geen geld is.
De ChristenUnie Altena betreurt de volledige gang van zaken zeer. De raad is in meerderheid akkoord gegaan met het negeren van een eerder aangenomen raadsopdracht, heeft er geen moeite mee dat we verkeerd en onvolledig worden geïnformeerd en heeft er geen moeite mee dat budgetten voor de eigen organisatie met 90% worden overschreven terwijl we de komende jaren miljoenen te kort komen. Dit is onverantwoordelijk en financieel roekeloos gedrag dat Gemeente Altena onwaardig is.

Labels: , ,