Terugblik thema-avond over coöperatief bouwen in gemeente Altena

ChristenUnie (1080 x 540 px) (9).jpg
Anne cuprofiel.jpg
Door Anne Duizer, ChristenUnie Altena op 20 juni 2024 om 10:35

Terugblik thema-avond over coöperatief bouwen in gemeente Altena

Op woensdag 12 juni organiseerde ChristenUnie Altena in Waardhuizen een thema-avond over coöperatief bouwen. Fractieleider Anne Duizer opende met een inleiding over hoe het "samen" langzaam is verdwenen uit ons denken over wonen en bouwen. Toch zijn er juist nu verschillende mogelijkheden om als groep (starters, senioren of mensen met vergelijkbare woonwensen) een bouwproject met veel eigen inbreng te organiseren.

Dhr. Meijering van woningcorporatie Bazalt gaf aan dat woningcorporaties hier ook actief in ondersteunen, maar dat er bij hen vanuit Altena nog geen concrete aanvragen zijn gekomen. Hij lichtte toe hoe de woningcorporatie zelf zoekt naar extra woonplekken in de gemeente, o.a. door bestaande woningen te splitsen of bouwlagen toe te voegen aan bestaande bebouwing. Emilie Sars van Collectief Wonen legde uit hoe zij helpen collectieve bouwprojecten te starten en het tempo erin te houden. Verder was Anne Schipper (statenlid ChristenUnie Brabant) aanwezig om toe te lichten welke projecten op steun en subsidie van de provincie Brabant kunnen rekenen. De avond eindigde met een paneldiscussie, waarin ook wethouder Tanis (volkshuisvesting en wonen) aan het woord kwam.

Het grootste knelpunt is momenteel de beschikbaarheid van grond met woonbestemming in Altena. De gemeente wil hierin actievere grondpolitiek gaan voeren, o.a. door vaker het voorkeursrecht van koop door de gemeente op grond te leggen. De wethouder riep particulieren op om als zij grond beschikbaar hebben voor woningbouw, contact op te nemen met de gemeente voordat zij met een projectontwikkelaar in zee gaan. Anne Duizer sloot af met de opmerking dat coöperatieve projecten vooral goede kans van slagen hebben als de grond al met de juiste bestemming beschikbaar is, omdat dit de benodigde tijd voor het ontwikkelen en laten bouwen van een collectief project aanzienlijk verkort. Hier kan de gemeente een actieve rol in spelen. Vanuit de zaal kwamen er verschillende vragen die door de deskundigen beantwoord werden. De avond werd informeel afgesloten met een hapje en een drankje.

Voor een gedetailleerder verslag van deze avond of verdere informatie over collectief bouwen in Altena kan contact worden opgenomen met Anne Duizer, a.duizer@gemeentealtena.nl.

Labels: , ,