Werkbezoek huisvesting arbeidsmigranten Wijk en Aalburg

IMG_5366.jpeg
Wijnand
Door Wijnand van der Hoeven op 14 mei 2024 om 20:39

Werkbezoek huisvesting arbeidsmigranten Wijk en Aalburg

Op 3 meibracht de fractie van ChristenUnie Altena een bezoek aan het project van VDU/Van Doorn Living in Wijk en Aalburg. Huisvesting voor arbeidsmigranten is altijd een gevoelig onderwerp in de politiek. Daarom vonden we het belangrijk om met eigen ogen te zien hoe de huisvesting geregeld is en hoe de woningen eruitzien.

Als voorstanders van menswaardige huisvesting waren we aangenaam verrast door wat we zagen. Het project, gebouwd met een tijdelijke vergunning voor 10 jaar, biedt volledig ingerichte woningen die plaats bieden aan maximaal 3 personen per woning op een ruime oppervlakte van 60m2. Deze benadering getuigt van het besef dat goede huisvesting essentieel is om goede mensen aan te trekken en te behouden. Gelegen net buiten het dorp, dicht bij voorzieningen zoals de supermarkt en het bustransferium, voorziet het project in de behoeften van arbeidsmigranten die hoofdzakelijk werkzaam zijn bij bedrijven in de gemeente.

Er zijn ook nog wat aandachtspunten die mogelijk politieke actie vereisen. Zo is er momenteel geen regeling om woningen die voor kamerverhuur worden gebruikt in woonwijken terug te brengen op de markt zonder dat een andere partij deze opkoopt en de verhuur voortzet. Ook blijkt dat een subsidie die is toegezegd voor dit project nog niet is uitgekeerd door de gemeente. Een ander punt dat aandacht verdient, is de tussenstap bij de vergunning waarbij aanvankelijk werd uitgegaan van 2 personen per wooneenheid, terwijl er duidelijk ruimte is voor 3 personen. Hierdoor staan nu een aantal units leeg.

Het zou waardevol zijn als de gemeenteraad een werkbezoek zou brengen aan dit project, om het als goed voorbeeld te zien en om het er met elkaar over te hebben waar de gemeente Altena haar beleid voor de huisvesting van arbeidsmigranten nog kan verbeteren.

Kortom, dit project laat zien dat menswaardige huisvesting voor arbeidsmigranten mogelijk is en dat er nog ruimte is voor verbetering en innovatie. Laten we samen blijven streven naar een inclusieve en rechtvaardige samenleving voor iedereen.

Wijnand van der Hoeven

Labels: , ,